• Mathias De Clercq

    Eerste schepen en Vlaams Parlementslid

Een echte Gentenaar

1981 – 1993

Dat ik een geboren en getogen Gentenaar ben, kan ik niet wegsteken. Mijn eerste typisch Gentse r en g klanken leerde ik in de peutertuin en in de lagere school op de Bollekesschool aan de Neermeerskaai vlakbij de Watersportbaan. Een leuke school met kinderen van alle rangen en standen, van alle nationaliteiten, van in de stad en daarbuiten. Met één gemeenschappelijk kenmerk: ons dialect. Het maakte mij tot de fiere Gentenaar die ik vandaag nog steeds ben.

Thuis kreeg ik de politiek met de paplepel mee, mijn bompa Willy was in die periode Europees Commissaris voor Externe Betrekkingen en Handel na een lange carrière in de Belgische politiek. Maar voor mij was hij gewoon mijn bompa ‘krul’ met de leeuwenharen naar wie ik opkeek.


1993 – 1999

Mijn middelbaar deed ik aan het Koninklijk Lyceum aan de Kortrijksesteenweg, een periode waar ik zeer goede herinneringen aan heb. Mijn kritische geest werd er gevormd, ik leerde er heel wat maten kennen en spendeerde mijn tijd aan boeken en voetbal, nog steeds twee van mijn meest geliefde bezigheden. Om wat zakgeld te verdienen deed ik tal van vakantiejobs, als straatveger bij Ivago, als keukenhulp bij UZ Gent, als monitor bij speelpleinwerking ’t Leebeekje en als garçon tijdens de Gentse Jaarbeurs en de  Gentse Feesten. Die jobs waren voor mij een goede leerschool.

Op sportief vlak leefde ik mij uit bij KVV Sint-Denijs Sport en FC Sint-Martens Latem, twee heel leuke clubs waar het nog echt om het spelplezier draait. Ik droomde stiekem van een carrière bij de Gantoise, maar mijn politieke talenten bleken uiteindelijk groter dan mijn voetbaltalent.


1999 – 2006

Na het middelbaar trok ik naar de Gentse universiteit voor mijn studies Rechten. Zoals mijn meeste medestudenten gingen we vaak op zwier in de cafés in de Overpoortstraat en op de Vlasmarkt. Ik zat ook vaak in Vooruit, nog altijd één van mijn lievelingsplekken in Gent.

Maar het was zeker niet alleen pret en plezier. Tijdens mijn jaren aan de universiteit is mijn politiek bewustzijn gegroeid en aangescherpt. Ik was sterk actief binnen het Liberaal Vlaams Studentenverbond (LVSV) en binnen de onafhankelijke liberale denktank Liberales. Ik leerde er voor mijn mening opkomen, debatteren, essays schrijven en toespraken geven.

Nadat ik was afgestudeerd aan de UGent trok ik naar de VUB voor een Master Europees en Internationaal Recht, een materie die me altijd heeft geboeid. Nadien ging ik aan de slag als stagiair-advocaat aan de balie van Gent en deed ik verschillende pro-deo zaken als beginnend advocaat. In tussentijd leerde ik ook mijn vriendin Elsbeth kennen.


2006 – 2012

De politieke microbe begon te kriebelen en ik stelde me bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 voor het eerst kandidaat op een lijst. Vanaf de vijfde plaats werd ik meteen verkozen en startte mijn carrière als schepen in Gent.

De eerste drie jaar had ik de bevoegdheden Werk, Economie, Middenstand, Markten & Foren en Jeugd. Een zware portefeuille, maar wie mij kent weet dat ik er graag in vlieg. Eind 2007 werd ik als opvolger verkozen in het Federaal Parlement waar ik in de commissie Sociale Zaken zetelde.

In 2009 werd ik Eerste schepen, zeg maar de vice-burgemeester van de Stad Gent. Vanaf dan begon ik te dromen van het burgemeesterschap in Gent en schreef mijn boek ‘Dromen van Gent’ met daarin mijn visie op de stad.


2012 – nu

​Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 was ik voor het eerst lijsttrekker voor Open Vld. Ik had toen het tweede meeste voorkeurstemmen, na de ongelooflijk populaire burgemeester Daniël Termont die toen een nooit geziene monsterscore behaalde. Ik werd opnieuw Eerste schepen en koos voor de bevoegdheden Haven, Economie en Ondernemen. Ongelooflijk boeiende materie, en dé ruggengraat voor onze stad. Zonder haven en economie geen jobs, en zonder jobs geen welvaart.

​​In 2014 werd ik verkozen in het Vlaams Parlement waar ik de Gentse dossiers behartig. In de commissie Mobiliteit en Openbare Werken spoor ik de minister aan om actie te ondernemen in dossiers als de openlegging van de Reep, de Verapazbrug en Dampoort.

Ook op persoonlijk vlak veranderde er veel in deze periode. Ik werd in april 2012 voor het eerst vader, van Cezar, in november 2014 volgde Giulia, een droom die in vervulling ging. Dat maakt dat ik ook anders naar onze stad ben gaan kijken. Meer dan ooit besef ik dat we ervoor moeten zorgen dat Gent een stad blijft op maat van alle Gentenaars.


De toekomst?

Ja, ik zou graag burgemeester worden van de mooiste stad van het land. Om onze stad verder vooruit te stuwen. Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk in Gent. Gentenaars zullen écht een keuze hebben.

Ik sta voor een Gent van oplossingen, niet van het conflict. Ik sta voor een Gent waar een betere toekomst haalbaar is, en pas voor dagjespolitiek. Ik sta voor een Gent met blik op de mensen en de wereld, niet gebaseerd op wantrouwen. Ik sta voor een Gent van samenwerking, niet van  ideologische opdeling. Een vooruitstrevend, ambitieus en dynamisch Gent waar we fier op kunnen zijn en waar alle Gentenaars zich thuis voelen. Waar we samen werken aan een vrije en verbonden stad.

Dat is het verhaal waaraan ik samen met alle Gentenaars wil schrijven.

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.